بازدید از مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا
در روز چهارشنبه مورخ 20/12/1399 بازدیدی از مرکز رشد و نوآوری دانشگاه بوعلی سینا توسط مهندس مجیدی مدیر مرکز نوآوری همدان، دکتر نجفی کارشناس مرکز نوآوری و ارتباط با صنعت و بختیاری کارشناس پژوهش آموزشکده شهید مفتح انجام گرفت.
در ابتدای بازدید، دکتر اکبری مدیریت محترم مرکز رشد دانشگاه بوعلی، ضمن خوش آمدگویی به حاضرین به معرفی اجمالی از فعالیتهای مرتبط در آن مرکز پرداختند. ایشان از تبیین دستورالعمل یک برنامه جامع واحد برای تمامی مراکز رشد واحدهای فناور مستقر در استان خبر دادند. نحوه ارتباط فرآیندهای موجود در مرکز کارآفرینی و مرکز نوآوری با مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا به طور کامل توسط ایشان تبیین گردید.
سپس مهندس مجیدی از رسالت، ماموریت و اهداف دانشگاه فنی وحرفهای مطالبی را بیان نمودند. دکتر نجفی هم از نحوه و مدل ارتباط با صنایع تولیدی و وجود طرح های پژوهشی تقاضا محور و مساله محور در دانشگاه فنی وحرفهای صحبتهایی را مطرح کردند.
در ادامه جلسه جناب مهندس اکبریان کارشناس محترم مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا شروع به بیان جزئیات کامل تاریخچه ایجاد مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا و بیان چارت سازمانی مرکز نمودند. در ابتدا ساختار سازمانی تدوین شده موجود در مرکز رشد دانشگاه مورد تشریح قرار گرفت. نحوه تعیین چارت سازمانی و انتخاب اعضای شورای پذیرش مرکز رشد توسط ایشان نیز بیان گردید.
سپس دستورالعمل و فلوچارت گردش کار پذیرش در آن مرکز به طور کامل توسط مهندس اکبریان ارائه شد. آئین نامههای ارزیابی، پذیرش و جذب و استقرار تیمها و حمایتها در مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا نیز به صورت خلاصه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. سند راهبردی مرکز رشد آن دانشگاه نیز به طور کامل بیان شد.
ایشان از وجود 28 هسته فناور در تخصص و رشتههای مختلف در مجموعه مرکز رشد وکارآفرینی دانشگاه بوعلی خبر داده که از بین آنها، 4 شرکت مجوز دانش بنیان را دریافت کرده که در قالب شرکت دانش بنیان نوع 1 و نوع2 مشغول به فعالیت هستند.
بخشی از گردش کار پذیرش هستههای اولیه در آن مرکز به این صورت می باشد که ایده های اولیه افراد جهت ورود تیمها و هستهها به مرحله پیش رشد در قالب تنظیم فرم ایده محور در آن مرکز انجام میگیرد. جلسه تخصصی داوری اولیه برای بررسی ایدهها در شورای پذیرش مرکز رشد صورت میپذیرد. خلاقیت ایده، فناوری ایده و بازار ایده ( تجاری سازی) فاکتورهایی مهم برای پذیرش طرحها وایدههای اولیه برای ورود به مرحله پیش رشد هستند. پس از سپری کردن زمان 6 الی 9 ماه هستههای فناور فرآیند کاری خود را در مرحله پیش رشد انجام میدهند. گزارش پیشرفت عملکرد هستههای اولیه هر 3 ماه در قالب فرمهای ارزیابی مشخص در جلسه شورای مرکز رشد انجام گرفته و در پایان دوره پیش رشد نماینده هر هسته فناور موظف به دفاع حضوری از عملکرد فرآیند وخروجی تیم در شورای پذیرش میباشند.
پس از این مرحله تیمها و هستههای موفق وارد مرحله رشد میشوند. مدت این دوره برای هستهها حدود 3 سال تعیین شده که هستههای فناور مستقر در این دوره هر 6 ماه موظف به ارائه گزارش عملکردی از فرآیندهای خود میباشند. در پایان هر سال نماینده هستهها موظف به ارائه حضوری از عملکرد و نتیجه فعالیت کلی هسته مورد نظر میباشند. در آخر دوره رشد نیز هستههای مستقر موظف به ثبت عملکرد فرآیند کاری و خروجی محصول در قالب ثبت شرکت میباشند. پس از اتمام دوره رشد، تیمها و هستههای موفق به پارک علم و فناوری معرفی میشوند.
با همکاری مرکز نوآوری و مرکز کارآفرینی مستقر در مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا، آموزش به انکوباتورها انجام می پذیرد .این آموزشها شامل آموزش عمومی کارآفرینی، مشاوره منتوری در قالب ( فرآیند کوچینگ) به تیمها و هستهها انجام میپذیرد. شرکت در نمایشگاههای تخصصی مرتبط با تخصص تیم مورد نظر و شرکت در دورههای تخصصی معتیر هستهها از حمایتهای تعریف شده مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا میباشد.
روند آموزش کلی وتخصصی به هستهها و واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا به شرکتهای شتاب دهنده معتبر واگذار شده است.
روش و مدل درآمد زایی از تیمها وهستهها و دستور العمل دقیق تعرفه گذاری و اجاره بهای فضای واگذار شده به تیمها وهستهها نیز توسط جناب آقای مهندس اکبریان به طور کامل تبیین گردید. نحوه تنظیم قرارداد استقرار توسط ایشان توضیح داده شد. در تنظیم قرارداد، مسایل کلی تیمها از جمله مساله بیمه، مالیات و نحوه واگذاری امکانات و تجهیزات به تیمها و مسایل حفاظتی و حراستی مرتبط با هسته ها نیزمورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در خاتمه جلسه نیز بازدیدی از هستهها و واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت . لازم بذکر است دو شرکت دانش بنیان در مرکز رشد دانشگاه بوعلی سینا از فارغ التحصیلان دانشگاه فنی و حرفه ای استان همدان میباشند.